Mann ser på tidslinjen med historie og gammelt klatreutstyr i museet på Norsk Tindesenter

besøkssenter og museum

Norsk Tindesenter er en unik opplevelse som viser den historiske utviklingen innen bratt friluftsliv. Oppdag fascinasjonen ved fjellklatring og lær om kappløpet mellom lokale og internasjonale klatrere for å nå toppen først. Vi gir deg innblikk i lokale, nasjonale og internasjonale høydepunkter fra fjellsportens historie. 

To personer som står å se på tidslinjen historie og gammelt klatreutstyr

norsk tindemuseum

Utstillingen i museet har mange spennende installasjoner som formidler forskjellige aspekter ved tindesporten. Installasjonene legger opp til interaktivitet, læring og lek for både voksen og barn. 

Sanne historier har blitt dramatisert, gammelt utstyr er kommet frem i lyset og du kan teste egne klatreferdigheter. Vi garanterer gåsehud foran filmer som kombinerer opptak fra fjellsportpionèer med rykende ferske tindesportopptak. Side om side får du dramatiske visuelle fremstillinger av hendelser fra virkeligheten. 

Du kan teste hvordan det er å dingle i en fjellvegg, kjenne suget av å suse ned fra fjellsider som en basehopper, og grøsse ved synet av tidlig sikring- og klatreutstyr. Ta en fjellselfie på Store Skagastølstind eller prøv deg på den berømte fingertupptraversen på Stetind, Norges nasjonalfjell.

Vi anbefaler guida tur for en mer helhetlig opplevelse og forståelse for museet. Dette kan forhåndbookes for individuelle og grupper.

Arne Randers Heen klatrar eit overheng

et bygg med mye historie

Lær om den historiske utviklingen innen bratt friluftsliv og oppdag fascinasjonen ved fjellklatring mens du følger kappløpet mellom lokale og internasjonale klatrere for å nå toppen først. Vi gir deg innblikk i lokale, nasjonale og internasjonale høydepunkter fra fjellsportens historie. 

Deler av tindemuseets samling er bygget på klatrepioneren Arne Randers Heens historiske dokumentasjonsarbeid av norsk tindesport, fra klatreekspedisjoner i Norge og en rekke andre spennende steder i verden.

Carl Hall (1848–1908) sine foto og notater er en annen viktig del av utstillingen. Den kjente danske tindebestigeren, redaktøren og amatørfotografen hadde over 50 førstebestigninger i Norge på sin merittliste. Halls unike og historiske foto kan du nå se i Tindesenterets digitale arkiv. 

Her finner du også vår historiske samling med blant annet vardebøker fra ulike fjelltopper helt tilbake til pionertiden. Kanskje finner du navnet til et gammelt familiemedlem, eller noen verdenskjente klatrere?

Besøk tindebloggen for å lese enda mer om tindehistorien.

Trollfolk

Trollfolk er en unik filmopplevelse. Her får du sett bratt friluftsliv på sitt aller beste, og vakreste, i kombinasjon med en spennende eventyrfortelling.

Selve visningsflaten er tredimensjonal og simulerer en bergvegg, som ved hjelp av videomapping gir en unik filmvisning fra gulv til tak!

Filmen tar deg med på en aldri så liten eventyrreise. Moderne tindesport er kombinert med korte historiske tilbakeblikk. Animasjon av romsdalske troll tillagt filmmateriale sørger for at det blir spenning fra begynnelse til slutt også for de minste.

Filmen varer i ca 15 minutter.

En rype som sitter på en stein med rein i bakgrunnen

vi er Besøkssenter for reinheimen nasjonalpark

I juni 2023 ble Norsk Tindesenter autorisert som besøkssenter for Reinheimen Nasjonalpark. Besøkssenteret på Åndalsnes er en integrert del av Norsk Tindesenter med informasjon både på informasjonsskilt utenfor, i foajee, og i Tindemuseets utstilling. I vår resepsjon kan du få informasjon om nasjonalparken og turer i området sommer som vinter, som ikke er i konflikt med verneverdiene.

Les mer om Reinheimen på parkens egen hjemmeside her

  • Et autorisert besøkssenter har informasjonsansvar for en eller flere nasjonalparker, verdensarvområder, truede arter eller naturtyper.

    Besøkssentrene skal formidle naturvitenskaplige, natur- og kulturhistoriske, kulturelle og opplevelsesmessige verdier og sette søkelys på bærekraftig bruk av de verdiene de formidler.

    Besøkssenter nasjonalpark skal spesielt formidle informasjon om nasjonalparker og andre vernede områder, nasjonalt og internasjonalt.

    Et besøkssenter for nasjonalpark skal:

    • ha et nært samarbeid med verneområdestyret og nasjonalparkforvalteren i de områdene der ordningen er etablert.

    • presentere opplevelsesmulighetene i nasjonalparken(e) og randsonene

    • tilby lett tilgjengelig informasjon om friluftsliv, stinett og turhytter

    • gi informasjon om alle landets nasjonalparker

    • samarbeide med de andre autoriserte nasjonalparksentrene om pedagogiske metodeverktøy, temautstillinger o.l.

To barn som løser oppgaver i Eventurskogen

Naturveileder – undervisningsopplegg

Vår naturveileder er biolog og kan treffes etter avtale og bistå skolene med undervisningsopplegg både inne og utendørs som en del av Romsdalsløypa. Oppstart fra høsten 2024.

Eventurskogen

Bli med på den spennende skattejakten i selveste EvenTURskogen løypa opp til Grindbygget på Nebba hvor du løser oppgaver om naturen – og blir Tinde’s naturvenn!

Villreinsenteret

Stiftelsen Norsk Villreinsenter arbeider med forskning, rådgivning og naturveiledning knyttet til villrein.

Dersom du ønsker vite mer om status for villrein, eller planlegger å besøke et område med villrein, vil vi anbefale Villreinsenterets hjemmeside.

Reinheimen nasjonalpark

Reinheimen nasjonalpark er et sammenhengende villmarksområde som strekker seg fra Trollstigen i Rauma kommune og sørover til Lom/Skjåk. Den viktigste verneverdien er villreinen, som er en truet og sårbar art som Norge har et særlig ansvar for.

Tindebloggen

Stiftelsen Norsk Tindemuseum eier Arne Randers Heen sine samlingen som er utstilt på Norsk Tindesenter.

Tindemuseet drifter også Tindebloggen som presenterer enkelte historier og noe av det rikholdige skriftlige og billedmaterialet som samlingen inneholder.

Fjellvett

Naturen er sårbar. Vis hensyn til floraen og faunaen i området når du går på fjellet. Respekter naturen og dyrene som bor i området der du går.

Bli kjent med prosedyrer for trygg ferdsel i norsk natur, og bruk fjellvett.

Klatring og museum på samme billett

Vi oppfordrer alle våre gjester til å prøve egne klatreferdigheter og teste utstyr fra ulike epoker, både i museet og Carls hall. Om du ikke vil klatre selv, får du muligheten til å se andre klatre til topps i det ruvende tårnet. Er du heldig kan det være en av Norges fremste klatrere du møter.