Via Ferrata

Romsdalsstigen Via Ferrata er stengt for sesongen!
Velkommen tilbake i 2021

 

Bli med på en luftig opplevelse i storslått natur. Vi lover kribling i magen og vind i luggen, dette er en opplevelse for livet! 

Romsdalsstigen Via Ferrata består av to eventyrlige klatreløyper: Introveggen og Vestveggen. Begge er fylt med adrenalinkick, mestring, enestående fotomuligheter og fantastisk utsikt over de monumentale Romsdalsfjellene. 

Via ferrata er italiensk for "jernvei" og er en tilrettelagt klatreløype. Med trygg sikring til fjellet kan du utfordre deg selv og klatre opp fjellveggen uten å være fjellklatrer. Mens du går, forflytter du en og en karabinkrok oppover langs stålwiren som er festet til fjellet. Der det mangler naturlig fotfeste er det satt opp planker og steg.Vi lover en fjelltur du sent vil glemme i den dramatiske og enestående Romsdalen. 

Vi anbefaler alle å gå sammen med en av våre dyktige via-ferrata guider, men det er også mulig å leie utstyr fra Norsk Tindesenter for å gå på egenhånd. Utstyret du trenger er hjelm, klatresele med fallsikring med to via ferrata godkjente karabinkroker. Gjennom å holde i stålwiren klatrer du oppover fjellveggen. Begge karabinkrokene må være festet i wiren under hele turen. 

Om du velger kort eller lang rute, helt eller delvis opp på fjellet, får du storslått utsikt uansett. Returen for Vestveggen går via Romsdalstrappa (tilrettelagt sti) , med muligheter for stopp på den populære utsiktsplattformen Rampestreken.

Oversiktsbilde VF V2


Introveggen- kort og luftig tur for folk flest

Introveggen er en klatretur på  3-4 timer, for deg som vil ta steget for å prøve Via Ferrata kanskje for første gang. Ingen forkunnskaper fra klatring kreves, men du må være i normalt god fysisk form

Ruten er gradert til vanskelighetsgrad B på den internasjonale via ferrata skalaen. Ruten er laget for voksne. Aldersgrensen for Introveggen er 12 år*, og har du med deg mindreårige så krever det en del ekstra av deg. Voksne skal være komfortable i høyden, og ha oversikt over mindreårige under hele turen. For en sikker og trygg tur så må hver voksen ha ansvar for maks ett barn. Sikringsutstyret har også en vektgrense, der turdeltageren må veie minst 40 kg og ikke over 120 kg.

*På guida turer er det mulig for barn fra 9 år og delta. Guiden sikrer da med tau i tillegg. Kontakt oss hvis du har barn under 12 år/40 KG som ønsker å delta. 

 

Vestveggen - ikke for pyser
Vestveggen er en lengre og mye mer utfordrende klatretur på 5-6 timer til toppen av Nesaksla. Belønningen er en utsikt som er så vakker at den kan ta pusten fra deg, i tillegg til en deilig mestringsfølelse og adrenalinrus.  

Dette er turen for deg som søker spenning, liker å utfordre deg selv, er i over gjennomsnittet god form og mestrer ferdsel i bratt terreng. I løpet av turen bestiger du flere luftige partier og fritthengende broer. 

Tidligere erfaring fra klatring er en fordel. Turen er ikke egnet for personer med høydeskrekk. Ruten er gradert til vanskelighetsgrad D på den internasjonal via ferrata skalaen. Aldersgrensen for Vestveggen er 16 år. 
 

 

PRAKTISK INFORMASJON: 

NB! Sikringsutstyret har en vektgrense, der man må være mellom 40-120 KG. Dette er i henhold til europeisk standard.

I Romsdalsstigen Via Ferrata må man være over 12 år (9 år ved guidet tur) for å klatre Introveggen og over 16 år for å klatre i Vestveggen. 

Vi gjør INGEN unntak på VEKT/ALDER. Vi setter sikkerhet først og forholder oss til standarden. Alle under 16 år skal gå i følge med en voksen. 

Oppmøtested: Norsk Tindesenter. 

Vi anbefaler alle å gå Romsdalsstigen Via Ferrata med guide. Bestill plass her: Online booking

Er man i god fysisk form og mestrer ferdsel i bratt terreng godt, er det mulig å leie komplett via ferrata utstyr på Norsk Tindesenter og gå turen på egenhånd. Utstyr kan forhåndsreserveres her. 

Leie komplett utstyrspakke: 450,-

Ønsker du å klatre Romsdalsstigen Via Ferrata med eget via ferrata utstyr, må du også reservere både tid og plass på forhånd. Dette for å unngå kø og ivareta sikkerheten i anlegget. Det koster kr 100,- for å klatre i Introveggen og kr 200,- for å klatre i Vestveggen - Reserver plass her. 
Det vil være kontroll av reservasjonen ved start. 

Du kan også bli ambassadør for Romsdalsstigen Via Ferrata! For 2020 er ambassadørprisen  kr 900,-

Man kan også betale avgiften på Vipps: #112224 

Sett deg godt inn i våre Via Ferrata regler før turen. 

ALL FERDSEL SKJER PÅ EGET ANSVAR.

God tur!

 

Regler

Romsdalsstigen Via Ferrata består av to ulike løyper, begge med et stort risikopotensiale om de ikke blir brukt forsvarlig og med riktig utstyr. Det er svært viktig at alle som benytter Romsdalsstigen følger disse sikkerhets­forskriftene slik at man ikke utsetter seg selv eller andre for unødig fare.

Romsdalsstigen Vestveggen Via Ferrata løypen er en svært bratt og krevende rute. Denne forutsetter god fysisk form og at du mestrer ferdsel i bratt terreng.  Det er ikke toalett fasiliteter underveis og det er heller ikke vann tilgjengelig underveis på noen av løypene.

1.            Bruk falldemper og unngå fall

Via Ferrataen er konstruert for å tåle vekten av personer som faller med falldemper, men fallhøyden vil flere steder kunne være betydelig. I og med at stålwiren og forankringspunktene er uten dynamikk er bruk av falldemper en forutsetning for sikkerheten.

Hvis du faller er det også fare for at du vil kunne falle inn i fjell eller utstyr som wire, stigetrinn o.l. Fall vil dermed kunne medføre alvorlige skader selv om sikringsline med falldemper vil stoppe fallet. Sikringsutstyret vil således ikke alltid kunne unngå risiko for skader ved fall.

2.            Bruk riktig utstyr

Det er ikke tillatt å bruke annet utstyr enn utstyr som er godkjent for bruk på Via Ferrata. Vanlig klatre­utstyr eller annet utstyr er farlig og ikke godkjent for bruk. Tindesenteret leier ut godkjent utstyr be­stående av sele, sikringsline med karabiner og hjelm. I tillegg anbefaler vi tynne hansker med godt grep, samt gode fjellstøvler med stiv såle og godt grep. Ta med klær etter værforholdene, drikke og nistemat.

3.            Følg merking og vær alltid festet til stålwiren

Det er ikke tillatt å bevege seg utenfor den oppmerkede løypen som er rensket for løse steiner. Ferdsel utenfor den oppmerkede stien på transportetapper uten stålwire kan medføre livsfare.

Sikringslinen skal alltid være fast i klatreselen og i andre enden er det to karabiner. Disse skal alltid være festet til stålwiren og være låst. Når du kommer til punkter hvor stålwiren er festet til fjellet, skal karabinene kobles forbi dette punktet. Dette skal gjøres med å flytte en karabin om gangen, slik at minst en karabin til enhver tid er festet til stålwiren.

Det kan være lett å fokusere så mye på klatringen at en glemmer å koble seg forbi forankrings­punktene slik at sikringslinen strammes. Det lønner seg å koble karabinene forbi før du passerer forankringspunktene med selen. Da unngår du å måtte klatre ned igjen for å koble karabinene forbi.

4.            Hold avstand

Ved fall vil personen foran deg falle til neste forankringspunkt på stålwiren, pluss lengden av sikringsline og falldemper som utløses. Det gjør at en kan falle 2 meter forbi første forankringspunkt. Hvis du er nedenfor denne personen og ikke holder tilstrekkelig avstand, vil personen kunne falle på deg. Derfor er det viktig å holde tilstrekkelig avstand.

Dette innebærer også at du aldri må koble deg inn i det samme wirestrekket som personen foran deg. Videre må du passe på at personen bak (nedenfor) aldri kobler seg inn i det wirestrekket du befinner deg i. Du må også holde god avstand til neste forankringspunkt, inntil personen foran (ovenfor) har koblet seg til neste wirestrekk. Det er strengt forbudt å passere personen foran deg.

Underveis på turen er det lagt inn minimum ett hvilepunkt med benk. Under benken er det en stålwire som en alltid skal være tilkoblet mens en er på hvilepunktet.

På benker og på seksjoner med horisontal gangbane er det tillatt at flere brukere kobler seg inn på det samme wirestrekket. Videre kan brukerne i disse partiene også endre rekkefølge. Dette skjer gjennom at deltakerne kobler seg forbi hverandre. Minst en karabin skal fortsatt til enhver tid være festet til stålwiren.

5.            Vær oppmerksom på værforholdene

Pass på å ta med riktige klær til værforholdene, og ta høyde for at du kan bli stående fast i fjellet hvis været blir svært dårlig. Husk også at Via Ferrata og fjellet rundt blir glatt når det regner. Via Ferrataen skal aldri benyttes ved tordenvær, idet stålwiren og trinnene tiltrekker seg lyn og kan bli strømførende. Skulle det oppstå tordenvær underveis må du så fort som mulig finne et punkt for å komme deg ut av og vekk fra Via Ferrataen.

6.            Hold i wiren hvis du ønsker og pass på hverandre

Det viktigste er at du er trygg og ikke faller. Føler du deg tryggere ved å holde i wiren, så er det bare å gjøre dette.

Følg med hverandre og se til at alle bruker utstyret riktig og til enhver tid er sikret i stålwiren.

7.            Bruk hjelm og se opp for fallende gjenstander

Pass på og ikke utløs steiner eller miste utstyr. Skulle du være så uheldig å utløse en stein eller miste noe, må du skrike høyt ut en advarsel «stein». Skulle noen rope ut en advarsel, kom deg så tett inntil fjellsiden som mulig og ikke se opp (det er mye bedre at steinen treffer hjelmen enn ansiktet ditt). Løse gjenstander som drikkeflasker, mobiltelefoner kan gjøre skade på folk under på samme måte som løse steiner. Slikt utstyr skal derfor være i sekken eller sikret til selen.

8.            Vær varsom

Om du går med guide følg alle råd og instrukser som gis. Oppfør deg slik at du tar vare på naturen og ta alltid med deg søppel tilbake.

Nødnummer ved ulykker er 113.

9.            Leie av utstyr

For de som går uten guide skal leid utstyr leveres tilbake innen klokka 18 ved Tindesenteret, med mindre annet er avtalt på forhånd. Leveres utstyret tilbake senere enn avtalt, vil tilleggsleie påløpe med en ekstra dagleie pr. dag.

Utstyret skal være helt ved tilbakelevering. Skade på utstyr utover normal slitasje, samt ødelagt eller mistet utstyr må erstattes av leietager.

Leie av utstyr

Er du i god fysisk form og mestrer fredsel i bratt og luftig terreng, kan du  gå Romsdalsstigen Via Ferrata på egenhånd og leie utstyr på Norsk Tindesenter. 

Vi anbefaler likevel alle å gå første turen med guide.

Prisen for leie av komplett via ferrata utstyr med hjelm er kr 450,- 
I tillegg må alle ha gummierte hansker. Dette kan du kjøpe på Norsk Tindesenter. 

Utstyret må være returnert til Norsk Tindesenter innen stengetid (sommer kl. 20) samme dag.

Gjør deg kjent med alle regler og rutiner for bruk av via ferrata før du begynner. 

Les informasjonsskiltet ved starten av rutene. 

Alle under 16 år skal gå i følge med en voksen.

Det er påbudt med sertifisert via ferrata utstyr med falldemper og hjelm. 

Vi gjør oppmerksom på at klatrere med eget via ferrata utstyr også må reservere plass, godta vår ansvarserklæring og betale avgift for å bruke anlegget. Bestill plass her. 

All kommersiell drift skal kun skje i regi av Norsk Tindesenter. 

ALL FERDSEL SKJER PÅ EGET ANSVAR.

 

Forberedelser

Vi skal på fjellet, her er det du må ta med: 

  • Liten ryggsekk
  • Mat og drikke (kan forhåndsbestilles i restauranten)
  • Fjellbukse og vindtett jakke
  • Klære etter værforhold
  • Lue/buff
  • Gummierte hansker (kan kjøpes på tindesenteret)
  • Kamera (NB! må være med stropper/rem)
  • Anmarsjsko/fjellsko (helst vibram såle)
  • Solbriller/solkrem

ANBEFALT BEKLEDNING: 

 

ANBEFALT FOTTØY: 

Via Ferrata fottøy

Gradering

Introveggen er gradert til B, mens Vestveggen er gradert til D på den internasjonale via ferrata skalane: 

Via ferrata skala web

Aktiviteter