Romsdalseggen

Romsdalseggen er en av verdens vakreste fjellturer (lonely planet 2011). Turen går gjennom dramatisk landskap med mange høydepunkter underveis.  Langs eggen har du utsikt til den majestetiske Trollveggen, omringet av flere kjente fjellklassikere.  Romsdalseggen befinner seg midt i blant verdens mest spektakulære kulisser, kun en kort reise fra tindehovedstaden Åndalsnes.

Bestill Romsdalseggenbussen her

TURBESKRIVELSE: 
Turen over Romsdalseggen starter med busstransport fra Norsk Tindesenter i sentrum av Åndalsnes. Bussen bringer deg til Isfjorden og videre gjennom flott kulturlandskap til Venjedalssetra.  Stien er merket med røde T’er, og starter fra parkeringsplassen hvor bussen stopper. Herfra er det moderat stigning opp Hestheia langs Tverrelva.  I Hestheia er det siste mulighet for å fylle opp drikkeflaskene, så husk dette før du forlater elva.  Oppå flaten deler stien seg, og du skal gå i vestlig retning opp den bratte fjellsiden som tar deg opp på selve Romsdalseggen. Krysset er skiltet og godt merket.

Oppstigningen videre er tung og bratt, men utsikten som venter deg på toppen er vel verdt innsatsen! Fra ryggen ser du nå rett inn i den legendariske Trollveggen, Nord-Europas høyeste loddrette stup – med en forrevet tanngard av trolltinder på toppen. I sørøst ser du inn i Dalsida landskapsvernområde, som strekker seg helt til Dovrefjell og Sunndalsfjella, med Snøhetta som høyeste fjell. Romsdalshorn og Store Venjetind rager som spir mot himmelen. Det er ikke vanskelig å forstå at dette havet av kvasse tinder, egger og ville stup har hatt en dragning på fjellklatrere gjennom flere århundrer. I sørvest ser du Reinheimen nasjonalpark og de kjente tindene Bispen, Kongen og Dronninga. Fra Romsdalseggen har du også utsikt ned i Romsdalen, hvor elva Rauma slynger seg gjennom det frodige landskapet ut til fjorden og Åndalsnes.  

På ryggen mellom Blånebba og Mjølvafjellet kommer et nytt veiskille. Romsdalseggen går til høyre, i nordvestlig retning mot Åndalsnes. Følg ryggen, som etter hvert blir smalere og går ned Halsaskaret. Her er det bratt og partier med enkel klatring. Dette er et av Romsdalseggens smaleste partier. Men ruta er godt sikret med kjettinger, slik at du kommer deg trygt videre til Mjølvafjellet  (1216 m.o.h.). Dette er turens høyeste punkt.  

Ryggen videre blir betydelig bredere, og du får en behagelig nedstigning hele veien til Nesaksla. Underlaget på dette strekket er hovedsakelig stein og fjell. Ved Mjølvaskaret smalner imidlertid eggen inn igjen til en kort, men luftig passasje. Straks etter dette er det et flott fotopunkt.

På Nesaksla ligger steinhytta Ottarbu, hvor du kan søke ly om nødvendig. Herfra gjenstår siste etappe ned Romsdalstrappa (steintrapp) tilbake til Åndalsnes. Dette partiet er relativt bratt, og for mange kan det lønne seg å gå med staver. Obligatorisk fotostopp på utsiktspunktet Rampestreken. Vel nede i Tindehovedstaden finner du et godt utvalg av trivelige spisesteder. Her kan du innta et bedre måltid samtidig som du nyter utsikten over fjord og fjell.   

Pakkeliste

Bekledning: 
Ullundertøy 
Ullsokker
Varmt mellomlag (ullgenser)
Vann og vindtett bukse og jakke (Goretex/regntøy)
Ryggsekk
Fjellsko 
 

what to wear

I sekken: 
Ullue, buff og ullvotter
Matpakke, vann og turgodt
Tykk ullgenser
Kart og kompass
Førstehjelpsutstyr
Solbriller, solkrem, caps og evt. shorts
Fulladet telefon 
evt. staver

I sekken V2

Forberedelser

Nyttig å vite: 

Romsdalseggen er en krevende tur med 970 høydemeter stigning som krever god form og at du er vant til å ferdes i bratt og ulendt terreng. Vurder derfor din egen og turfølgets form før du legger ut på tur. 

Romsdalseggen anbefales ikke for barn med mindre de er fjellvante og i over gjennomsnittet god form. 

Hunder kan tas med på turen, men i de mest utsatte partiene kan hunden trenge assistanse. Hunder skal alltid være i bånd. 

Sjekk værvarselet på yr.no - Blånebba og Mannen målestasjon i Rauma gir best indiaksjon på været oppe på Romsdalseggen som kan variere mye i forhold til Åndalsnes. 

Turkart kan lastes ned på norgeskart.no

Ta med fulladet telefon - ved ulykker ring 112

Mellom 15. april og 15. september er det forbudt å tenne bål, grill og engangsgrill i eller i nærheten av skog og annen utmark.

Gå alltid på opparbeidet sti - dette reduserer slitasjen på sårbar natur. 

Lukk grinda og vis hensyn til beitedyr i området. Gi ikke mat til husdyr og ta med alt søppel hjem. 

Vis hensyn til andre om du har med deg drone. 

Vi fraråder å gå Romsdalseggen utenom sesong. 

Det finnes ikke toalett lang stien - gå derfor på toalettet før du drar ut. I Åndalsnes finnes det toalett på jernbanestasjonen, Norsk Tindesenter og Rauma kulturhus. 

Må du på do underveis - gå minimum 50 m vekk fra stien og evt. vannkilder. Grav et hull om du kan og dekk til etterpå. Ta med evt. brukt toalettpapir hjem i en pose e.l.

Husk: all ferdsel skjer på eget ansvar. 

Parkering

Ankommer du Åndalsnes med bil, anbefaler vi deg å parkere på Viktoria (gratis langtidsparkering) i forkant av turen. Herfra er det 3 minutter å gå til Norsk Tindesenter. 

Parkering 2019

Skulle det vært fullt her, finnes det også parkering ved Nebbafoten (Gamle Romsdalsveg), ved Rauma Kulturhus (Kongensgate) og Samfunnshuset (Storgata).

Kart og informasjon

Kart og info V2

Aktiviteter