Norsk Tindemuseum

Norsk Tindesenter er en unik opplevelse som viser den historiske utviklingen innen bratt friluftsliv. Oppdag fascinasjonen ved fjellklatring og lær om kappløpet mellom lokale og internasjonale klatrere for å nå toppen først. Vi gir deg innblikk i lokale, nasjonale og internasjonale høydepunkter fra fjellsportens historie. 

Utstillingen i museet har 16 spennende installasjoner som formidler forskjellige aspekter ved tindesporten. Installasjonene legger opp til interaktivitet, læring og lek for både voksen og barn. 

 

Moderne og historisk utstilling


I Tindemuseet har klatreutstyr fra ulike epoker blitt løftet frem i lyset, sammen med historiske samlinger fra dristige og utforskende fjellfolk.  

Sanne historier har blitt dramatisert,
gammelt utstyr er kommet frem i lyset og du kan teste egne klatreferdigheter. Vi garanterer gåsehud foran filmer som kombinerer opptak fra fjellsportpionèer med rykende ferske tindesportopptak. Side om side får du dramatiske visuelle fremstillinger av hendelser fra virkeligheten. 

Du kan teste hvordan det er å dingle i en fjellvegg, kjenne suget av å suse ned fra fjellsider som en basehopper, og grøsse ved synet av tidlig sikring- og klatreutstyr. Ta en fjellselfie på Store Skagastølstind eller prøv deg på den berømte fingertupptraversen på Stetind, Norges nasjonalfjell.

Den historiske samlingen spenner vidt. Len deg tilbake i sofaen, ta en bok hvor du kan blant annet studere vardebøker fra ulike fjelltopper helt tilbake til pionertiden. Kanskje finner du navnet til et gammelt familiemedlem, eller sågar verdenskjente klatrere?

Deler av tindemuseets samling er bygget på klatrepioneren Arne Randers Heens historiske dokumentasjonsarbeid av norsk tindesport, fra klatreekspedisjoner i Norge og en rekke andre spennende steder i verden. 

Carl Hall (1848-1908) sine foto og notater er en annen viktig del av utstillingen. Den kjente danske tindebestigeren, redaktøren og amatørfotografen hadde over 50 førstebestigninger i Norge på sin merittliste. Halls unike og historiske foto kan du nå se i Tindesenterets digitale arkiv. 

Vi oppfordrer alle våre gjester til å prøve egne klatreferdigheter og teste utstyr fra ulike epoker, både i museet og Carls hall, Norges høyest innendørs klatrevegg. Om du ikke vil klatre selv, får du muligheten til å se andre klatre til topps i det ruvende tårnet. Er du riktig heldig kan det være en av Norges fremste klatrere du møter. 

Vi tilbyr guida turer på senteret med jevne mellomrom, og kan forhåndsbestilles for grupper.

Tindemuseet har norske og engelske tekster, og vi tilbyr gjerne en guida tur!

Inngang til museet og klatreveggen får du på en og samme billett. 

I gavebutikken finner du bøker, kart og flotte gaveartikler. Taxfree er tilgjengelig for internasjonale gjester. 

Velkommen!

Aktiviteter